Artur Ramon Art és un espai dedicat a l’art antic, modern i contemporani situat al carrer de la Palla 23-25, al Barri Gòtic de Barcelona. La sala té un segle d’història i per ella han passat quatre generacions de la mateixa família, totes amb el mateix nom. Actualment dirigeix l’empresa Artur Ramon i Picas, juntament amb els seus fills, Artur i Mònica.

Artur Ramon Art va ocupar un lloc rellevant entre els antiquaris i els galeristes espanyols del segle xx, amb una proposta adreçada al col·leccionisme privat i públic i caracteritzada per la qualitat i el rigor. La darrera dècada ha fet una aposta decisiva per la internacionalització i actualment participa en fires com ara la TEFAF Maastricht, el Salon du Dessin de París i la Master Drawings Week de Nova York i Londres.

 

HISTÒRIA

Tot i que la primera notícia documentada de la galeria Artur Ramon Art és del 1926 —quan l’antiquari es va anunciar a la revista avantguardista de Sitges L’Amic de les Arts—, l’empresa va néixer abans, vers 1914, a Reus. El 1942 Artur Ramon i Garriga va obrir les portes de l’espai actual d’exposició a Barcelona. A la dècada dels anys setanta el seu fill va presentar exposicions temàtiques d’art modern i contemporani a la Galeria Arturo Ramon. El 1988 a l’espai tradicional de l’antiquari s’hi va incorporar una petita galeria, la Sala d’Art Artur Ramon, dirigida por Jordi Umbert.

Des dels seus inicis Artur Ramon Art ha realitzat més de dues-centes exposicions, fet que li atorga una posició de referència única entre les propostes d’art i d’antiquari de Barcelona. Al llarg de la seva trajectòria la casa s’ha especialitzat en el dibuix espanyol i italià dels segles xviii al xx, amb un moment àlgid en les cinc exposicions monogràfiques La raíz del arte (1993–2003) —que van culminar amb la mostra El papel del dibujo en España (2007)—, a més de les sèries dedicades a Obras singulares i La parella, entre moltes d’altres. Posteriorment L’edat d’or de la pintura catalana (2011-2012) va obtenir un gran reconeixement de públic i de crítica.

El compromís de la galeria Artur Ramon Art ha traspassat fronteres gràcies a col·laboracions actives amb comissaris d’exposicions, ajudant-los a trobar obres per a mostres monogràfiques i cedint-ne d’altres. Al llarg de la seva trajectòria algunes de les millors obres d’Artur Ramon Art han passat a formar part del Patrimoni nacional, gràcies a l’adquisició d’obres per part del Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu del Prado i el Museu Romàntic de Madrid o el Museu de Burgos. També han adquirit algunes de les seves obres el Museu del Louvre i la Fondation Custodia de París, la National Gallery of Canada, a Ottawa, el Museu Britànic de Londres, el Rijksmuseum d’Amsterdam i la Morgan Library de Nova York, entre d’altres institucions.

 

INTERNACIONALITZACIÓ

Els darrers quaranta anys el paper d’Artur Ramon i Picas i la incorporació de la nova generació formada pels seus fills, Artur i Mònica Ramon i Navarro, han estat fonamentals per modernitzar el negoci i apostar pel mercat internacional.

La galeria és una de les poques organitzacions espanyoles amb una presència regular a les principals fires internacionals dedicades al dibuix i les antiguitats: el Salon du Dessin de París, on exposen des del 2009, la TEFAF Maastricht, la millor fira d’art del món, en la qual participen des del 2010, i la Master Drawings Week de Nova York i Londres.