El MEV incorpora l’únic testimoni del retaule de Sau, de Joan Gascó

Jordi Vilarrodà | 20 de maig de 2022 | El 9 Nou

Completa la col·lecció del taller dels Gascó de Vic, dels quals ja tenen la major part de les obres

De tot el retaule que hi havia a l’església de Sant Romà de Sau només n’ha arribat una peça fins als nostres dies. Desmembrat molt abans que l’aigua de l’embassament cobrís l’església, només en va quedar una pintura que representa la figura de Sant Romà. És obra de Joan Gascó, que va crear un actiu taller de pintura tardogòtica a Vic entre els segles XV i XVI. Després d’un llarg periple, la Generalitat va comprar la pintura a un antiquari.

La pintura representa la figura de Sant Romà, en hàbit negre i sobre un fons daurat, sostenint un llibre i al costat d’una creu en forma d’aspa. Obra de Joan Gascó, és l’únic testimoni que ha sobreviscut fins als nostres dies del retaule major de l’església de Sant Romà de Sau, i des d’aquesta setmana llueix en les galeries de pintura gòtica del MEV. Dimecres es va presentar públicament aquesta obra, adquirida amb fons del Departament de Cultura i que a partir d’ara passa a formar part de la col·lecció. Amb ella s’afegeix una peça més a la col·lecció del taller dels Gascó, de gran importància a Vic durant el segle XVI: de totes les obres que n’han quedat, el MEV ja en té tres quartes parts. La vida d’aquesta pintura va ser atzarosa. Quan a finals del segle XVIII es va desmembrar el retaule de Sant Romà, desapareixen la resta de parts. “Representa molt bé una època de la pintura catalana”, explica Marc Sureda, conservador del MEV. El gòtic s’està acabant i s’albira el Renaixement, però els nous gustos no han arribat a tot arreu encara. Per això l’obra de Joan Gascó i del seu fill Perot es defineix com a tardogòtica. El document en què els obrers de la parròquia (els responsables de tenir-ne cura) feien l’encàrrec al pintor l’any 1609 s’ha conservat i dona molta informació. Bartomeu Ferrer i Antoni Aulet, que així es deien, especifiquen al pintor que ha de fer “la image de sent Roma vestit i ornat de colors e or” i descriuen la resta del retaule amb totes les imatges que ha d’incloure. Entre elles, quatre històries del sant “que li seren manades per lo rector de dite sglesia”.

Altres ‘gascons’

En els últims anys, el MEV ha anat aplegant obres dels Gascó. La darrera va ser fa poc més d’un any, el març de 2021. Es tractava de La Sagrada Família amb Sant Joanet, de Perot Gascó, una cessió en dipòsit del col·leccionista Joan-Artur Roura (a la fotografia, a l’esquerra, el dia de la instal·lació de l’obra).

Especifiquen, fins i tot, els models que ha de seguir d’altres pintures d’esglésies de Vic, de la catedral i del retaule de Vilanova de Sau. Gascó devia complir l’encàrrec i, seguint el gust de l’època, el daurat el posa com a fons. “Donava impressió de riquesa”, diu Sureda. El rastre de Sant Romà porta a dos col·leccionistes particulars de Vic, el darrer dels quals el ven a un antiquari italià. I aquest el retorna a Catalunya revenent-lo al galerista i marxant Artur Ramon. Aquí és on el detecten els responsables del MEV quan posa el quadre a la venda, i es fa la petició perquè sigui adquirida l’obra, completant la col·lecció Gascó. La compra es fa efectiva el desembre de 2021, i immediatament després es diposita al MEV, on és sotmesa a un procés de restauració dirigit per la conservadora Judit Verdaguer.

| La Generalitat l’adquireix a Artur Ramon a petició del MEV |

Joan Gascó, d’origen navarrès, es va instal·lar a Vic a principis del segle XVI, just poc abans de fer aquesta obra. Segons Marc Sureda, la seva targeta de presentació podria haver estar la Santa faç que també es conserva al MEV, un expressiu retrat del rostre de Crist sofrent, amb influència de la pintura flamenca. Va desenvolupar una intensa activitat en els anys següents. Mort l’any 1529, el taller el va continuar el seu fill Perot. A més del MEV, dels Gascó es conserva obra al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i al Museo del Prado, entre d’altres.