Coses petites i grans

Lleugeresa i fortalesa en l’obra de Susana Solano

15 setembre 2022 - 28 octubre 2022

Rainer Maria Rilke es va referir a les escultures de Rodin, fa un segle, simplement com a «coses». El poeta volia apropar la presència dels objectes d’art al món comú, afectiu, al món de les coses. Apel·lava al record dels objectes que van ser nostres per donar a conèixer d’una manera diferent les creacions de l’art. A la galeria Artur Ramon, les obres que ha pensat i fabricat Susana Solano es veuen properes, com en una casa. Creen un diàleg entre elles, malgrat que són diverses: pels seus materials, formes, dimensió. Cada una suggereix un espai propi dins l’espai compartit. Les obres de gran format expliquen la raó de ser de les petites, joies i miniatures escultòriques. Totes estan enllaçades pels records i les vivències que pertanyen a la seva autora: formen part d’un mateix món, el seu món, «un món de coses».

Marta Llorente

 

SUSANA SOLANO

Nascuda a Barcelona el 1946, Susana Solano va estudiar a la Facultat de Belles Arts de Barcelona on després va impartir classe.
Al llarg de la seva carrera, l’escultora ha gaudit d’una gran projecció internacional participant en certàmens com: Documenta de Kassel VIII i IX (1987 i 1992), XIX Biennal de Sao Paolo (1987), Skulptur Projekte a Münster (1987), Biennal de Venècia (1988 i 1993), entre d’altres.
Així mateix, ha estat múltiples vegades guardonada amb premis i reconeixements nacionals i internacionals com ara l’Special Prize, atorgat per The Utsukushi-Ga-Hara Open Air Museum, Tòquio (1985), el Premi Nacional de les Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura d’Espanya (1988), el Premi CEOE a les Arts, Madrid (1996), el Premi Tomás Francisco Prieto de la Reial Casa de la Moneda, Madrid (2011), el Premi GAC per la seva trajectòria artística, Barcelona (2015) i Mestres. La Cadena del FAD, Barcelona (2018).

 

MARTA LLORENTE

Marta Llorente Díaz (Girona, 1957) és arquitecta. Es va doctorar en arquitectura el 1992. És professora titular de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB UPC), on imparteix assignatures de Teoria i Antropologia de la ciutat i porta un taller de lectura i escriptura. Es professora del màster MBArch, on imparteix el curs “El text literari i l’espai habitat” i del Master del iiEDG (Instituto Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere), amb el curs “Arquitectura, espai y gènere”. És coordinadora del grup de recerca Arquitectura, ciutat i cultura (ACC).
Entre d’altres publicacions, és autora dels llibres: La ciudad: huellas en el espacio habitado, Barcelona, Acantilado, 2015; Poética urbana. A cidade da palavra literaria, Oporto, Fundaçao Marques da Silva, 2019; Construir bajo el cielo. Un ensayo sobre la luz, Madrid, La Huerta Grande, 2020. Al voltant de l’obra de l’artista Susana Solano, ha publicat entre d’altres texts: Susana Solano. Proyectos, Barcelona, Gustavo Gili, 2007 y Susana Solano. Vol rasant, Barcelona, Fundació Sunyol, 2014.