Marià Andreu

Dibuixos i gravats

06 juny 2019 - 27 setembre 2019

Amb motiu de la publicació del catàleg raonat de l’obra de Marià Andreu, elaborat per Esther García-Portugués, presentem algunes peces de l’artista a l’espai superior d’Artur Ramon Art.

Marià Andreu i Estany va néixer el 1888 a Mataró i va morir el 1976 a Biarritz, França. Va ser un artista polifacètic, que va explorar múltiples tècniques i disciplines artístiques: esmalt, dibuix, escultura, pintura, gravat, moda, il·lustració de llibres, papiroflèxia, disseny de decorats i figurins per a obres teatrals, ballet i cinema. A partir de 1920, i després de fer alguns viatges a Itàlia i estades temporals a París, es va instal·lar a la capital francesa, on va exposar en diferents galeries, fet que li va permetre assolir una certa projecció internacional.

Aquesta exposició consta d’una vintena de peces, sobretot dibuixos, gravats i alguna pintura, que abasten facetes diverses de l’obra de l’artista, des del seu gust pel nu femení fins al seu interès pel món de l’espectacle, passant per la natura morta i la deformació cubista de les seves representacions.

Els dibuixos i gravats exposats tracten els tres temes favorits de l’artista: la figura femenina, els cavalls i els personatges de la faràndula (acròbates, equilibristes, domadors, putxinel·lis i arlequins). Les seves representacions de dones són tant figures femenines delicades i lànguides com representacions més potents, manieristes i musculades, de volums gairebé escultòrics.

Durant la seva infantesa Andreu va conviure diàriament amb personatges del món de l’espectacle, fet que es reflecteix en la seva obra. Quan tenia dos o tres anys, els seus pares es van traslladar prop del Circ Barcelonès, que podia contemplar des de casa seva. No sols va interessar-se pel món del circ, sinó també pel teatre. La seva activitat com a dissenyador d’escenografies i vestuari per a obres teatrals està ben representada en la selecció d’obres exposades, sobretot el seu treball per a Much Ado About Nothing, de Shakespeare, al Royal Shakespeare Theatre de Stratford-upon-Avon (1949, 1950 i 1955).

 

Mariano-Andreu-Costumes
Marià-Andreu-escenografia
Marià-Andreu-arquitectura
Marià-Andreu-figuras-teatro
Marià-Andreu-costumes
Marià-Andreu-drawing