Salón Salvaje

Yolanda Tabanera

14 setembre 2023 - 03 novembre 2023

Amb una àmplia gamma de materials, Yolanda Tabanera construeix objectes que es troben en un espai híbrid entre l’organisme i l’ornament. Partint d’una immersió interior visionària, utilitza materials tradicionalment vinculats amb allò artesanal, com el vidre i l’espart, de manera escultòrica, carregant les obres de nous continguts. L’artista relaciona la cultura europea com a fenomen filosòfic i racionalista amb l’àmbit del que és salvatge entès com a pensament simbòlic connectat amb l’inconscient. Sorgeix així la dicotomia entre allò fantàstic, primitiu, màgic i l’alta cultura de saló.

Yolanda Tabanera neix a Madrid el 1965. Va estudiar Literatura i Belles Arts a Madrid i Munic, i és llicenciada a la Kunstakademie de Munic el 1992.

La seva obra és fortament introspectiva, centrada en la investigació visionària d’un espai interior que en exterioritzar-se es converteix en un llenguatge propi. L’artista aborda de manera subtil i metafòrica temes de profunda importància en l’existència humana com la fragilitat i la transcendència del cos humà, la grandesa i la mortalitat. Yolanda Tabanera planteja el desenvolupament de la seva poètica de l’objecte a través d’un procés creatiu que flueix del dibuix a fi fins a la instal·lació. En aquest procés és fonamental el treball amb materials molt diversos i connectats amb tècniques i processos artesanals, des de la ceràmica, l’espart i el vidre, al cuir i l’orfebreria. Tabanera explora l’expressivitat i la força dels materials dotant els seus objectes d’una vida singular propera a l’aura dels objectes litúrgics i rituals.

A partir de 1996 realitza exposicions individuals a galeries i museus, entre d’altres a la Fundació Eugenio Granell, Santiago de Compostel·la (2002), Museu Barjola, Gijón (2006), Kunsthalle Bellevue Saal, Wiesbaden (2010), CEART, Fuenlabrada (2013), MCE el Mori Museum, Tòquio (2006), sala Alcalá 31, Madrid (2007), Fundació Antonio Pérez, Conca (2009), Kunstverein Eislingen (2006) o a l’exposició Desescultures comissariada per Miguel Cereceda al Cercle de Belles Arts de Madrid i la Fundació Cap.

Des del 2003 exposa amb la galeria van de Loo de Munic. És representada a Madrid per les galeries Utopía Parkway (1999–2004), Travesía Cuatro (2005–2009) i Fernando Latorre (2009-2014) amb les quals realitza exposicions individuals i col·lectives. Participa en fires com ARCO, ART COLOGNE, art KARLSRUHE i MACO. Du a terme instal·lacions de grans dimensions, algunes d’elles permanents, i intervencions en llocs com el Forn de la Ciutadella, Pamplona (2002), Maximiliansforum, Munic (2003), Cercle de Belles Arts, Madrid (2004), Monestir de Santa Maria la Reial, Nájera (2005), i Kun. A més, participa en la col·lectiva itinerant Les formes de l’ànima comissariada per Susana Blas a l’Institut Cervantes de Praga, inaugurada a la seu central de Madrid.

Tabanera compta amb nombroses publicacions i catàlegs de les seves exposicions a més d’un llibre de textos curts i poemes, Cara Ceguera, publicat pel Cercle de Belles Arts.

Actualment viu i treballa a Madrid.