La celebració de la vida

Representació de les arts escèniques a través de la plàstica

26 novembre 2015 - 30 gener 2016

Una de les missions de l’art és representar la realitat com una celebració de la vida. I el teatre, com a simulacre de la realitat, condensa la narració de l’artifici en una mateixa unitat d’espai i temps. La mostra que presentem aprofundeix en la representació de les arts escèniques a través de la plàstica: recrea un món constituït per pintures, dibuixos, gravats, ceràmica i porcellana des del segle xviii fins avui dia.

De les obres exhibides destaquen, entre altres, els dibuixos de Giacomo Guarana sobre personatges mitològics; els teatres antics gravats per Piranesi; l’aquarel·la del virtuós Tapiró de dos músics a Roma; els espectadors en una llotja de Nonell; les escenografies romàntiques de Soler Rovirosa, que contrasten amb les metafísiques —amb personatges finíssims— de Marià Andreu; els pastels de cafès i circs de Pau Roig; el raríssim gravat d’interior d’un concert, de Sunyer; el retrat pintat del dramaturg Eduard Marquina, fet per Ramon Pichot; algunes notes espontànies de Josep Simont, i el rostre fantasmagòric d’un personatge de Brecht, de Modest Cuixart. Aquest conjunt d’obres bidimensionals es complementa amb les figures tridimensionals de ceràmica i porcellana de l’Alcora i el Buen Retiro.

L’origen etimològic de la paraula «teatre» designa un ‘lloc per a contemplar’, Mirem, doncs, com a espectadors privilegiats, la successió d’escenes d’aquest teatre de la vida que l’art sap representar tan bé.