L’altra llum. Josep Santilari i Pere Santilari

12 febrer – 25 abril 2015

La darrera vegada que Josep i Pere Santilari van exposar a Barcelona va ser d’octubre a desembre de 2006, a la nostra galeria. Han passat més de vuit anys, però ni ells han deixat de dibuixar i pintar ni nosaltres de promoure la seva obra, i el balanç no pot ser més positiu: han exposat de manera monogràfica i amb èxit a Madrid (2007 i 2014), Londres (2010), Nova York (2011), Zuric (2014) i París (2013 i 2014). També han estat presents des de 2009 als nostres estands del Salon du Dessin de París, i des de 2010 al TEFAF Maastricht, dues de les millors fires de dibuix al món. Així mateix han fet exposicions a fundacions catalanes com la Vila Casas (2008) i al Museu de Badalona (2011), s’ha editat un llibre que recull el millor de les seves obres (2012) i el cineasta David Trueba ha realitzat la pel·lícula El cuadro, inspirada en una de les seves pintures. En aquests més de vuit anys hem venut quasi cent obres seves, que han anat a parar als millors col·leccionistes europeus i a algunes institucions de la importància de la National Gallery de Washington.

Tornen els Santilari a casa nostra i ho fan més madurs, més sòlids, amb la mostra L’altr a llum. La seva obra també ha anat madurant amb ells i ha cristal·litzat, passant dels fons clars als foscos i indagant en temes i tècniques nous. Aquesta és la missió de l’artista contemporani: absorbir la tradició per dir alguna cosa nova. Ells han bussejat en el repertori de la natura morta, han cercat imatges i paisatges i explorat la figura, i alhora han incorporat variants com les orquídies i molt especialment les Vanitas, reflexió sobre un tema clàssic a partir d’una mirada moderna. Són obres que han estat molt ben acceptades per la crítica i el públic internacional.

Ara ja no ens calen més paraules. Deixem-ho tot a l’eloqüència de les obres granítiques d’aquests virtuosos dels llapis i els pinzells…