Jaume Morera

Retrat eqüestre

octubre 2011-gener 2012

Retrat eqüestre, Jaume Morera

Jaume Morera
Lleida 1854 – Madrid 1927
Retrat eqüestre
Oli sobre tela
104,5 x 68 cm

Aquest retrat eqüestre d’un cavaller molt ben vestit en l’entorn d’una casa nobiliària és un quadre absolutament singular i atípic de Jaume Morera, pintor lleidatà especialitzat en el paisatge. Germà del polític i poeta Magí Morera, es va formar a l’Escuela de San Fernando de Madrid amb el gran paisatgista Carlos de Haes. Posteriorment, el 1884, va marxar pensionat com a pintor de paisatge en la primera promoció de l’Acadèmia Espanyola de Roma, al costat de Francisco Pradilla. Allà va pintar paisatges italians dins les normes de l’academicisme classicista. Va retornar a la seva Lleida natal però més endavant es va instal·lar definitivament a Madrid, des d’on va viatjar a Holanda, Bèlgica i França seguint els passos del seu mestre.

Jaume Morera és un dels màxims representants del corrent paisatgista partidari de l’experiència directa del natural i atret pels paisatges nòrdics. Són conegudes les seves excursions pictòriques per les muntanyes del Guadarrama, de les quals té una àmplia col·lecció d’obres delicadíssimes, amb un tractament de la neu de gran precisió. Algunes d’aquestes obres es conserven al Museu del Prado i al Museu Jaume Morera de Lleida.

Retornant al quadre que ens ocupa, hem arribat a pensar que es podria tractar del retrat del seu mestre Carlos de Haes, però els trets físics que coneixem del pintor a través de les fotografies d’època no es corresponen amb els que ens proporciona Morera. Quadre pintat del natural, sembla que el retratat s’hagi aturat un moment davant el cavallet del pintor abans d’un passeig a cavall. La idea d’instantània ens la dóna la posició de les mans sostenint les regnes i el gos ajagut als peus del cavall del seu amo. A l’esquerra hi ha una font amb vegetació de la qual brolla un sortidor d’aigua, i al darrere una escalinata clàssica que ens porta a una gran mansió entre els arbres, un paratge que sembla sortit de la Vil·la Mèdici de Velázquez. El retratat, vestit de senyor, ens mira fixament. És un quadre de qualitat excepcional, que ens mostra vessants poc conegudes de la sòlida trajectòria de Morera, el millor pintor ilerdenc a cavall dels dos segles.