Modest Urgell

Tres barques a la platja

octubre 2011-gener 2012

Tres barques a la platja, Modest Urgell

Modest Urgell
Barcelona 1839 - 1919
Tres barques a la platja
Oli sobre tela, Signat «Urgell» a la part inferior dreta
63 x 130 cm

La fortuna crítica ha estat injusta amb la figura de Modest Urgell. D’ençà que Raimon Casellas va banalitzar la seva pintura —utilitzant la definició que el mateix Urgell comentava com «lo de siempre»— fins avui la seva figura resta instal·lada en una certa tradició romàntica, monòtona i decadent. 

Res més lluny de l’art de Modest Urgell. Un pintor de raça format entre Martí i Alsina i Courbet, entre el romanticisme i el realisme, que lluny de pintar de memòria a l’estudi buscava paratges naturals en plein air, on trobava els seus temes. Urgell és el primer pintor impressionista català. Estava tan obsessionat en com la diversa llum del dia alterava les seves composicions, majoritàriament horitzontals, que apuntava en els bastidors les hores en què pintava els quadres, un recurs més propi —per entendre’ns— de Monet o Manet que de Courbet.

Urgell és el gran cronista dels paratges naturals de Catalunya entre els dos segles. Treballava els seus olis amb una estructura visual fotogràfica, desplaçant molts cops l’objecte en l’espai, tal com es veu en l’obra que motiva aquest comentari. Així creava un efecte poètic de solitud, concepte amb el qual molts cops definia aquestes composicions; una pràctica que també desenvolupava en dibuixos com el que publiquem. Amb espàtula, quan la pintura encara era fresca, marcava la línia de l’horitzó amb pols segur, i pintava el cel amb petits tocs en diagonal a punta de pinzell, un tret molt característic de la seva obra.

La influència d’Urgell en grans mestres com Dalí i Picasso és més important del que fins ara s’ha considerat. Els dos joves artistes es van emmirallar en Urgell en l’època que eren estudiants a Barcelona.