Nit del galerisme. L’art dels Premis

Ramon Casalé Soler | 14 de juny 2022 | El Temps de les Arts

Després de dos anys sense celebrar-se de manera presencial, l’acte de lliurament dels Premis GAC 2022 en la  XV Nit del Galerisme, s’ha pogut dur a terme de manera directa, així com també la festa que els acompanya a l’atri del MACBA i que serveix perquè els invitats puguin gaudir i compartir una estona amb els premiats. En total, s’han atorgat onze premis, que serveixen per homenatjar i valorar la qualitat de les diferents propostes presentades al jurat.

La Nit del Galerisme està organitzada per les associacions Galeries d’Art de Catalunya (GAC) i Art Barcelona, sent el president del Comitè Organitzador Benito Padilla, director de la galeria Imaginart. L’acte es va dur a terme a l’auditori del MACBA. La presentadora va ser la periodista de TV3 Catalina Rosich, que sol informar dels diferents esdeveniments artístics que es produeixen al país.

El jurat l’ha presidit la crítica d’art i curadora d’exposicions Pilar Parcerisas,  que juntament amb els crítics Juan Bufill, Natàlia Chocarro, Àlex Mitrani  i l’artista Gino Rubert ha valorat les diverses opcions que s’han presentat, recollint “la transversalitat del panorama actual” on s’han premiat trajectòries, exposicions, iniciatives i propostes emprenedores.

Els presidents del GAC i Art Barcelona, Monica Ramón, de la galeria Artur Ramon,  i Quico Peinado, de la galeria Àngels Barcelona, respectivament, van rendir homenatge a tots els artistes i galeristes del món de l’art del nostre país que ens han deixat recentment.  Després, Benito Padilla va comentar com havia transcorregut l’any artístic, assenyalant que “molts dels esquemes actuals s’han quedat obsolets (…), hi ha canvis i s’han de portar a terme (…) i, sobretot, degut a la pandèmia ha existit més interès per les qüestions culturals”.

El dos Premis honorífics, concedits per la Fundació Banc de Sabadell, s’han atorgat a la galeria Joan Gaspar per la seva trajectòria, en la figura del seu director Joan Gaspar i Farreras que va morir fa dos anys, i al fotògraf vigatà Manel Esclusa. Aquest últim, a l’hora de recollir el premi, va manifestar que “estic sorprès per ser premiat, ja que em pensava que només se’ls hi donava als morts”. També va destacar que ell és el primer fotògraf a qui se li concedeix. El premi de la galeria Joan Gaspar el va rebre la seva vídua Núria Ridameya.

 

Tot seguit, la presidenta del jurat Pilar Parcerisas va explicar com s’havia produït el procés de selecció de les vuit categories de premiats de les 69  candidatures presentades. Van haver-hi entre 5 i 13 propostes en cadascuna de les opcions ressenyades.

El Premi al  col·leccionisme va ser per a Tatxo Benet pel seu suport als artistes i les galeries d’art , gracies a la creació de la Col·lecció d’art prohibit, iniciada fa quatre anys i que consta de 170 peces que donen visibilitat a obres d’art censurades. Per poder formar aquesta col·lecció Tatxo Benet va elogiar la tasca de Benito Padilla. També va donar la primícia que a finals d’any s’inaugurarà el museu d’aquesta col·lecció, que s’instal·larà a la Casa Garriga Nogués, anterior seu de la Fundació MAPFRE.

El Premi a la crítica va correspondre a Conxita Oliver, col·laboradora d’aquesta revista, per la seva dedicació, mitjançant la crítica d’art,  en diferents mass media, contribuint a difondre l’art contemporani. El Premi al comissariat va ser per a Pepe Ribas, compartit amb Canti Casanovas i Dani Freixas, per l’exposició Underground i contracultura a la Catalunya dels 70, que es va celebrar al Palau Robert, reivindicant la creativitat existent durant el final del franquisme i els inicis de la transició, sota l’influx del Maig del 68 i el moviment estudiantil de Califòrnia. Per a Ribas, la contracultura “era una forma de vida i de llibertat total en el marc de la contracultura mediterrània i llibertaria. A l’exposició hi havia 700 peces, el que significava que es tractava d’una exposició molt complicada de fer”. L’exposició es va haver de perllongar quatre mesos perquè va coincidir amb la pandèmia. Més endavant anirà a Madrid.

El Premi al mitjà de comunicació s’ha concedit a la revista Bonart de Girona, fundada l’any 1999, sobretot per la manera d’informar i opinar puntualment de l’actualitat artística catalana. Va recollir el premi el seu director Ricard Planas. Des de l’any passat l’edició en paper només consta de dos números semestrals i, en canvi, els continguts de l’edició digital son diària. Bonart també desenvolupa la tasca de gestor cultural. El Premi a la millor programació en galeria va ser per a la galeria Esther Montoriol, per la “seva constant vocació de risc en el seu programa d’exposicions” i a la recerca d’allò desconegut, donant suport a nous artistes. El premi no el va poder recollir personalment la galerista.

Premi a l’artista consolidat per la millor exposició en galeria ha estat per Mari Chordá, que va presentar la seva obra a la galeria Mayoral amb el títol de Una artista feminista pionera, de la que El temps de les arts se’n va fer ressò. La mostra explorava principalment “l’expressió visual de la sexualitat femenina i l’experiència de la maternitat”, concretament en una època difícil, com era als anys seixanta. Chordà senyala que “l’esclat de color em va venir quan estava embarassada”.

Premi a l’artista de mitja carrera per la millor exposició en galeria va correspondre a Guillermo Pfaff per l’exposició Over Easy, que es va mostrar a la galeria Carles Taché. La seva obra és d’una creativitat renovadora “des de la resistència, escampant sobre les teles elements que defineixen la seva finalitat per crear un simple objecte pictòric”.

El Premi a la millor exposició històrica en galeria s’ ha concedit a la sala Parés per l’exposició Univers Calsina, que aquesta revista també ha comentat. El comissari era el subdirector de la galeria Sergio Fuentes Milà. Aquesta exposició va permetre conèixer de prop un pintor singular d’una gran qualitat tècnica. La mostra va coincidir amb el 120è aniversari del naixement de l’artista. La majoria de les obres provenien de diversos col·leccionistes particulars. El director de la galeria, Joan Anton Maragall, va recollir el premi i va comentar el que molts de nosaltres pensem, “que els galeristes fem la feina que haurien de fer els museus”.

El Premi DKV a l’artista emergent per la millor exposició en galeria ha correspost a la jove artista conceptual Claudia Pagés, que va mostrar el seu treball a la galeria Àngels Barcelona amb el títol Dis-des-duress. Tris-tras,giro, fallo -que es va publicar a El temps de les arts el 21 de juny del 2021. La directora de la col·lecció d’art DKV, Alicia Ventura, una vegada recollit el premi va manifestar que  es tracta “d’un artista jove que fa anys que seguim”.