Catàlegs

Ineffability. Josep Santilari & Pere Santilari
2019

Des que el meu pare va descobrir per atzar, al taller d’un emmarcador de Barcelona, ​​l’obra dels germans Josep i Pere Santilari fins avui, no hem deixat mai de caminar junts. Una trajectòria de més de tres dècades dedicada a aquests artistes prodigiosos, desplegada en un ventall d’exposicions tant a la nostra galeria com en les de diversos col·legues internacionals -Caylus a Madrid, Eric Coatalem a París, Cuéllar-Nathan a Zuric i Jill Newhouse a Nova York- i en fires: TEFAF Maastricht, Highlights a Munic i Salon du Dessin de París. El públic ha apreciat amb sorpresa la qualitat virtuosa de les seves composicions en pintures i dibuixos, principalment bodegons i vanitas.
El llibre que presentem és el testimoni gràfic d’aquest treball, la seva memòria. Per a això, hem comptat amb el reconegut especialista Timothy J. Standring, conservador de pintura i escultura del Gates Family Foundation al Denver Art Museum, Colorado. La seva precisa tasca d’immersió ha donat com a fruit un assaig que ens permet conèixer la singular manera amb què aquests artistes bessons atrapen la bellesa del món. Vull agrair aquest esforç per fer visible l’invisible i apropar al lector el meravellós món dels germans Santilari, on la realitat cristal·litza en unes obres subtils i fràgils, eternes.

20 Anys d’una experiència
2006

Aquesta edició celebra la mostra-resum realitzada per commemorar els vint anys de la Sala d’Art Artur Ramon col·leccionisme (1986-2006), una galeria al costat del seu tradicional establiment d’antiquari, dirigida a un públic col·leccionista, tot i que s’hi incorporaven alguns dels artistes contemporanis en els quals crèiem i creiem. La Sala d’art Artur Ramon era un format de galeria antiquària inèdit en el mercat de l’art, on la galeria es relaciona amb l’art modern i contemporani, i l’antiquari, amb les botigues de sempre. En aquesta mostra s’han triat les peces seguint un doble criteri, l’excel·lència i la primícia, que expliqui, en síntesi, les cent trenta exposicions realitzades.

Josep Santilari i Pere Santilari. 12+1 vanitas
2014

Josep i Pere Santilari ens proposen un seguit de dotze més una (no citem el nombre de la mala fortuna) vanitas, bodegons de la mort revisitats per apropar-los al nostre incert món contemporani. Al costat de la calavera, protagonista principal en aquesta especialitat, com a símbol inequívoc del necessari final, aporten elements dels nostres dies associats al món electrònic. Els pintors identifiquen els elements que hi ha a la tradició de la vanitas, com a gènere que ens parla de la brevetat de la vida. Reflexionen sobre el nostre món i consideren que aquest és el moment de la història de la humanitat en què estem més connectats, però també més sols. La brevetat de la vida ve fixada pels pètals d’un nard, les papallones o la música. L’origen de la vida i la seva fragilitat el marca la closca trencada d’un ou. L’atzar ho dicten els daus. I el poder, les grans marques electròniques.

Josep Santilari i Pere Santilari. Dibuixants
2012

Dibuixants abans que pintors, els germans Santilari ofereixen pulcres metàfores perfectes de realitats quotidianes: bodegons, flors, nus femenins i perfils de la Barcelona refeta per als Jocs Olímpics. Busquen primer el tema, que sorgeix per atzar mirant una cistella de fruita, un aparador al carrer, una posta de sol … De seguida treballen de peu en l’estudi, enfront de les fotografies en color dels models que van compondre o van captar, impossibles de pintar al natural, doncs la seva tècnica necessita moltes hores de feina. En els dibuixos i pintures dels Santilari recollits en aquest catàleg reconeixem el nostre temps a través dels objectes comuns.

Raíz del arte V. Una exposició de dibuixos antics (segle XVI al XIX)
Març - maig 2003

L’última edició de la Raíz del Arte es presenta de manera renovada. Seguim mantenint l’esquema bàsic, però hem ampliat el marc cronològic. La nostra frontera ja no és la de 1900, data de la qual arrenca el nostre projecte L’últim XIX i el primer XX dibuixen, el seu germà gran, sinó que considerem que des de la modernitat pot donar-se també una visió diferent del dibuix antic. Hem apostat pel dibuix del segle XX, amb connotacions antigues, incorporant-ho com a complement de l’antic: el mateix en la seva associació comparativa que com a força de balanç per enriquir l’exposició. Les obres es presenten en aquest catàleg seguint l’ordre lògic de la seva cronologia i superant les barreres de la territorialitat, trobant: Luca Cambiaso, Antoni del Castillo, Vicente Carducho, Francisco Bayeu, Giandomenico Tiepolo, Anton Rafael Mengs, etc.

Raíz del arte IV. Una exposición de dibujos antiguos (siglo XVI al XIX)
Abril - juny 2000

Segons Alfonso E. Pérez Sánchez, tres són les causes que han fragmentat el coneixement del dibuix a Espanya: la dispersió del patrimoni gràfic espanyol en mans estrangeres, el vell desdeny i la deficient conservació. En els últims anys les institucions han fet esforços destacables per situar el dibuix espanyol en el terreny que li correspon. Encara que aquesta intenció no s’ha vist corresposta des del col·leccionisme privat, des de la nostra primera edició de la Raíz el Arte hem aconseguit l’atenció dels amateurs així com la recompensa d’algunes institucions museístiques de gran importància. En aquesta edició, similar a les anteriors, destaquen les obres de: Antoni Viladomat, Vicente López, Valerio Mariani da Pesaro, Jacob Jordaens, Luca Giordano, etc.

Raíz del arte III. Una exposición de dibujos antiguos (siglo XVI al XIX)
Febrer - abril 1998

Conscients que solament a través de la continuïtat es poden desenvolupar empreses minoritàries, la tercera edició de laRaíz del Arte confirma la nostra intenció de contribuir a arrelar l’obra sobre paper dels mestres antics en la nostra cultura figurativa, promoure el seu estudi i incitar al col·leccionisme. Seguint l’esquema inicial, quant a compartimentació de les obres per territoris geogràfics i culturals, i una cronologia similar, presentem en aquesta exposició obres de Vicente Rodés, Lluís Rigalt Farriols, Josep Planella, Jusepe de Ribera, José Camarón, Eugenio Lucas, Valeriano Bécquer, Felice Brusasorci, Giovanni Battista Castello, etc.

Raíz del arte II. Una exposició de dibuixos antics (segle XVI al XIX)
Gener - març 1996

Dos anys després de la primera edició, veu la llum la segona exposició dedicada al dibuix antic:La Raíz del arte. Respectant els tres blocs que fixem en la primera edició (el català, l’espanyol en general i l’estranger, majoritàriament italià), i el mateix discurs cronològic del segle XVI al XIX, hem aportat alguns nous criteris: incloure diversos dibuixos d’un sol artista per subratllar la seva personalitat i perfilar l’escola en la qual es mou i influeix, incorporar obres d’excel·lent qualitat i importància històric-artística, dibuixos inèdits, mai exposats amb anterioritat, que enriqueixen, sens dubte, l’estudi d’aquesta disciplina, i finalment buscar obres de caràcter internacional que, per la seva identitat, antiguitat o relació amb el nostre país, poden completar la mirada que proposem. Entre d’altres es trobaran en aqiest catàleg obres de: Damià Campeny, Claudi Lorenzale, Lluís Rigalt Farriols, Joan Ribalta, Alonso Cano, Bartolomeo Passarotti, Andrea Procaccini, Giovanni Battista Piranesi, etc. Seguint, llavors, en la nostra intenció de promoure i promocionar aquesta disciplina, esperem que la continuïtat que avui celebrem sigui motiu per emplaçar-nos de nou dins de dos anys.

Raíz del arte. Una exposició de dibuixos antics (segle XVI al XIX)
Desembre 1993 - gener 1994

Citant a Miguel Ángel, “la pintura, l’escultura i l’arquitectura culminen en el dibuix. És el primer origen i l’ànima de tota pintura, i l’arrel de tota ciència”. Aquesta exposició cristal·litza la passió i interès d’Artur Ramon anticuari per una disciplina tan complexa com la del dibuix antic. Seguint un criteri cronològic, del Renaixement al Romanticisme, presentem obres inèdites i de qualitat, de Catalunya, Espanya i l’estranger. Vicente Rodés Aries, Lluís Rigalt Farriols, Francesco Rizi, José Camarón Boronat, Mariano Salvador Maella, Luis Paret i Alcázar, Vicente López, Eugenio Lucas Velázquez, Anton Raphael Mengs, Luca Giordano són alguns dels artistes presents en aquest catàleg. La intenció és de presentar-se periòdicament, emulant i completant alhora la nostra habitual edició de “L’últim XIX i el primer XX dibuixen” en l’intent de promoure un col·leccionisme culte i sensible a Espanya.

Pinturas del Rococó
Octubre – desembre 1998

Aquest catàleg és la memòria de l’exposició Pintures del Rococó (1690-1840) de Luca Giordano a Vicente López, un conjunt de vint pintures i dos dibuixos al voltant d’una època, del Barroc últim al protorromanticismo, en paral·lel al Neoclassicisme, i d’un estil – el Rococó – en dos dels seus escenaris que millor es relacionen: Espanya i Itàlia. Proposem, doncs, un itinerari que avança amb l’obra i comença en la bellesa delacroixiana i la fúria dels tres primeríssims esbossos de Luca Giordano per a les batalles de l’Escorial i conclou amb l’austeritat de la pintura de Vicente López i Vicente Rodés.